Select Your Style

Choose your layout

Color scheme

Kérdése van hívjon minket! +36 20 9 144 986

Mit kell tudni a számítógépes hálózati kábelezési rendszerekről.

fm45_090.2153Cégek, vállalkozások számítógépes infrastruktúra hálózatának tervezését, kivitelezését bízza olyan szakcégre, aki rendelkezik a szükséges gyártói bizonyítványokkal tréningekkel. Mivel ez egy jelentősebb anyagi beruházás is lehet és több évre szól, el kell gondolkodnia azon milyen létszám és infrastruktúra fejlesztés várható rövid és középtávon a cég életében. Ezen információk alapján kell majd olyan tartalékokat képezni a hálózatban, hogy az minél hosszabb ideig képes legyen nagyobb átalakítás nélkül kiszolgálni az igényeket. Fel kell mérni a pillanatnyi szoftveres és hardveres környezetet, helyet kell találni a rendszer központjának, a szerverszobának. Ez egyszerűnek tűnik, de sok esetben ez komoly probléma, mert vagy nem elég nagy, vagy nem megfelelő helyen van a helység, vagy más tényező nem megfelelő. A szerverszobában több kiegészítő rendszert is be kell építeni, ilyen a klimatizálás, UPS-k, védelmi, és tűzmegelőzési rendszerek, gondoskodni kell a biztonságos adattárolásról, beléptetésről, valamint eggyezetni kell a szolgáltatókkal az igényelt szolgáltatások elérhetőségéről. Nagyobb hazai és nemzetközi cégek esetén ezeket a cég informatikai szabályzata tartalmazza, melyek teljes részletességgel leírják e hálózatok és részegységeik követelményeit. Ilyen esetben könnyű a helyzet “csak” azt kell követni. A számítógépes hálózatok kiépítése és a hozzátartozó kiegészítő eszközök beüzemelése szerves része vállalkozásunk tevékenységi körének.Cégünk jellemzően a kis kiterjedésű LAN hálózatok kiépítésével foglalkozik, melyek mérete ritkán haladják meg az 1-2 Km es kiterjedést. Az angol nyelvből eredő LAN kifejezés is a méretére utal, és a Local Area Network szavak rövidítése. A local itt a kis kiterjedést jelenti. Legjellemzőbb felhasználási területei, cégek, vállallatok, irodaházak, egészségügyi intézmények, egyetemek, campusok helyi hálózata. Feladatuk a hálózatra csatlakozott eszközök egymás közötti kommunikációjának biztosítás. Ha a számítógépes kommunikáció bibliájának tekinthető OSI (Open System Interconnection) szabványt vesszük alapul, akkor ez a fizikai réteg amire minden más réteg épül, közismertebb nevén ez a “drót”.

E0280-3

E0205-2

Cat6A_PreTerm_0005

shutterstock_109305173

198

Tudta, hogy az ilyen hálózatok kiépítésével foglalkozó vállalkozások a rendszerek gyártójánál folyamatos tréningeken és vizsgáztatáson esnek át.  Ennek eredményeként folyamatos, naprakész, információkkal rendelkeznek a legújabb technológiákról, eljárásokról. A gyártó a vizsgázott kivitelezőket oklevéllel látja el és nyilvántartja őket. A gyártói előírások szerint és a gyártó vizsgázott kivitelezője által kiépített hálózatokra a gyártó igen hosszú garanciát nyújt, amely lehet akár 20 esztendő is, egyes esetekben pedig élettartam garanciát is nyújthat. 

 

Ajánlott hálózati kábelezési rendszer és passzívelem beszállítóink. 

Panduit_New_Banner_3

RDM

Korszerű otthonok:

A LAN hálózati kommunikáció használata már nem csak a vállalati rendszerek kiváltsága, az otthonunkban megjelenő egyre több okos készülék is ezeket a hálózatokat használja. Az okos TV-k, a médiatárolók, routerek, számítógépek ár az otthonunk szerves része, és lassan az okos hütő, okosmosógép is ott lesz mindennapjainkban. A mindennapi életet szolgáló eszközökön kívűl itt vannak azok a rendszerek is melyek a biztonságot szolgálják, ilyen a riasztórendszerek, kamerarendszerek, kapu távnyítók, ezek is használják a vezetékes infrastruktúrát, sőt egyesek már felhő szolgáltatással is rendelkeznek. Ezen hálózati eszközök elterjedését a berendezések árának meredek zuhanása (is) tette lehetővé. Az otthoni alkalmazáshoz tervezett eszközök a vezetékes hálózat kiváltására gyakran kínálnak WIFI-s kapcsolatot is, de nagy sávszélességigény esetén, pl. HD TV stream, illetve megbízható, folyamatos, hibamentes kapcsolat kiépítésére a legbiztosabb, és leg problémamentesebb megoldást még mindig a vezetékes kapcsolat nyújtja.  Új épületek építése esetén az UTP hálózat már alapvető rendszer, de a régebbi lakások esetén ez problémát jelent. E probléma áthidalását segítheti a Powerline adapter, mely a meglévő 230-as hálózaton képes Ethernet hálót létrehozni.

home